Tips för att undvika inbrott i hemmet

 

När någon bryter sig in i din bostad förlorar du en stor del av din trygghet. Plötsligt är inte hemmet längre den ointagliga borg som det en gång varit. Men det finns mycket du kan göra för att tjuvarna ska få det svårt.  För dig som bor i radhus eller villa är det viktigt att tala med de andra som är boende i området. Grannsamverkan är också något som fungerar mycket bra, man ser om något händer i området där man bor. Eftersom samarbete betyder mycket är detta en enkel och effektiv metod.

Lura tjuven

Ett tomt hus lockar till sig tjuvar. Men du kan få ditt hus att verka bebott på dagtid genom att till exempel parkera en väns eller grannes bil på din uppfart. Radio som spelar och tända lampor är också gamla och pålitliga metoder. Inbrottslarm är avskräckande. Men ibland räcker det att få tjuvarna att tro att huset är larmat. Sätt tydliga lappar vid dörrar och fönster där det framgår att din villa har tjuvlarm. Främmande personer vet inte att det kanske inte är sant.

Lägenhetsinbrott

Du som bor i lägenhet känner dig säkert ganska trygg. Speciellt om husets entrédörr har kodlås. Men ta inga risker. Skaffa dig ordentliga lås och förstärk särskilt fönster och dörrar till altan och balkong. Det är annars hemmets svagaste punkt.